Ναύπλιο - Κτίριο Μηναίου

Λαμπρό δείγμα Αρχιτεκτονικής

Ναύπλιο Κτίριο Μηναίου
Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Ναυπλίου
Ένα θαυμάσιο οίκημα σε νεοκλασική γραμμή με επιρροές από το ανάκτορο της Ελισάβετ (Σίσυ) στη Κέρκυρα

Το οίκημα κτίστηκε το έτος 1905. σε σχέδιο Τεκτονικής Κ. Π. Χαντζάρα, όπως αναγράφει εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψη του και χρησιμοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του γυναικολόγο ιατρό και μετέπειτα Δήμαρχο Ναυπλιέων Γεώργιο Μηναίο ως κατοικία και ιδιωτική κλινική. Μεταγενέστερα, όταν έπαυσε η λειτουργία της κλινικής, στεγάστηκαν διαδοχικά στο κτίριο, η έδρα της 4ης Σιδηράς Μεραρχίας, το Νοσοκομείο Ναυπλίου η Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής και τελευταία, η ταβέρνα με τίτλο "ο Νικόλας".

Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργηθεί ως παράρτημα της. Η άρτια ανακαίνιση και ο εξοπλισμός έγινε δαπάναις του "Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση" επί διευθύνσεως Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και οι εργασίες περατώθηκαν το 2004 - έτος στέγασης του παραρτήματος της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.

Αυτοκράτειρα Σίσυ
Romy Schneider
Romy Schneider - Sissy EmpressΑυτοκράτειρα Σίσσυ

Υ.Γ. Το Αχίλλειο ανάκτορο στην Κέρκυρα, κτίστηκε από το 1889 έως το 1891, ως κατοικία της Πριγκίπισσας Ελισάβετ Φον Βίτελσμπαχ (γνωστή και ως Πριγκίπισσα Σίσυ). Το όνομα Αχίλλειο προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα.

Αχίλλειον Κέρκυρα
Αχίλλειον - Περιστύλιο Ε. Πινακοθήκη παράρτημα Κέρκυρας

💦 ΚΤΙΡΙΟ ΜΗΝΑΙΟΥ πηγή άρθρου περισσότερα για Κτίριο Μηναίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης