Η γενιά του '30 στη Ζωγραφική

Αλέκος Κοντόπουλος - Πορτρέτο Κυρίας
"Πορτρετο Κυριας" - Αλεκος. Κοντοπουλος
Τα μεγαλύτερα ονόματα της Τέχνης της Ζωγραφικής του 20ου αιώνα: Γιάννης Τσαρούχης, Σπύρος Βασιλείου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Νικολάου, έχουν τις ρίζες τους στη λεγόμενη "Γενιά του '30". Αυτούς τους ζωγράφους παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου,ς στο παράρτημα του Ναυπλίου υπό τον τίτλο: "Η γενιά του 30 - Σε αναζήτηση της ελληνικότητας", με στόχο να παρουσιάσει τις πτυχές της ελληνικής ζωγραφικής στη δεκαετία 1930 - 1940.

Με στόχο μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση των θεμάτων τους οι ζωγράφοι της δεκαετίας αυτής καταπιάστηκαν με την εξέταση της θέσης του ανθρώπου στον κόσμο που τον περιβάλλει. Μέσα σ' αυτόν τον κόσμο μελετούν το Αιγαίο και τα νησιά (Βασιλείου), τη λιτότητα μέσα στην αρχαιοελληνικό απολλώνιο πνεύμα (Γκίκας), μέσα από την βυζαντινή τέχνη προβάλλουν την παράδοση (Τσαρούχης) που κατανοεί το αδιέξοδο της διδασκαλίας του Κόντογλου και ανοίγει δρόμους προς το ανωτέρω παρελθόν αλλά και προς τον σύγχρονο μοντερνισμό (Ε. Ματίς).

Η έκθεση αντιπροσωπεύεται από πίνακες των: Κ. Παρθένη, Γ. Γουναρόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Θ. Τριανταφυλλίδη, Ν. Νικολάου, Γ. Τσαρούχη, Θεόφιλου, Σ. Βασιλείου, Ν. Χατζηκυριάκου–Γκίκα, Α. Αστεριάδη, Γ. Μόραλη, Α. Κοντόπουλου, Γ. Στέρη. Ν. Εγγονόπουλου και γλυπτά του Μ. Τόμπρου και της Μπ. Ραφτοπούλου.

Διεύθυνση έκθεσης: Ναύπλιο Σιδηράς Μεραρχίας 23 (Κτίριο Μηναίου), Διάρκεια έκθεσης: έως 15/10/'12

Αρχικό Άρθρο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εποχή του Σταφυλιού

Eλιά - Λορέντζος Μαβίλης