Aνδρέας Μιχαλακόπουλος

Στενοί Συνεγάτες Ελευθερίου Βενιζέλου

Aνδρέας Μιχαλακόπουλος (1875-1938)
Βαθμολογία Άριστα γιατί δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από αυτό: Γυμνασιάρχης Πάτρας, για τον μαθητή Ανδρέα Μιχαλακόπουλο

Ανδρέας Μιχαλακόπουλος: 1875, Πάτρα - 1938, Αθήνα (62) —Σύγχρονος του εκ Καρύταινας Αρκαδίας, νομικού και πολιτικού Νικολάου Δημητρακόπουλου - υπουργού Δικαιοσύνης, στη Α΄ κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπηρέτησε στην ίδια κυβέρνηση ως υπουργός των Οικονομικών (1912-1916).

Πελοποννήσιος κι αυτός - από την Πάτρα, γιος του επιφανούς δικηγόρου της πόλης, Σπήλιου Μιχαλακόπουλου. Υπήρξε λαμπρός μαθητής, έξοχο πνεύμα στο σημείο που στο Απολυτήριο του επάνω, ο Γυμνασιάρχης έγραψε "Βαθμολογία Άριστα γιατί δεν υπάρχει κάτι περισσότερο απ' αυτό!"

💦Αν και ο πατέρας του τον προόριζε για τη Νομική Σχολή, ακολούθησε τον Στρατιωτικό κλάδο σπουδάζοντας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων - σταδιοδρομία που ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των νέων της εποχής. Ωστόσο δεν παρέλειψε και τις νομικές σπουδές, στη Γαλλία, στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα.

Πρωτοστάτησε στα πολιτικά δρώμενα της εποχής εκλεγείς βουλευτής Αχαϊας για πρώτη φορά το 1911, αποκτώντας και το αξίωμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος την περίοδο 1924 - 1925 στη συγκυβέρνηση με τον Γεώργιο Κονδύλη, η οποία ανετράπη τον Ιούνιο του 1925 από τη δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου. Το 1928, διετέλεσε Αντιπρόεδρος στη Κυβέρνηση Ζαϊμη.

Υπουργός Εξωτεριικών στη κυβέρνηση Βενιζέλου το 1929, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη ΚΤΕ (Κοινωνία των Εθνών σημερινός ΟΗΕ). Συμμετείχε με το Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης —(τότε που ο Βενιζέλος απείλησε με αναχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν διαφαινόταν ότι τα ελληνικά αιτήματα βαίνουν προς ικανοποίηση) και συνυπέγραψε το Σύμφωνο ειρήνης και φιλίας μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας, στην Άγκυρα το 1930 - με ομόλογό του τότε υπουργό στη κυβέρνηση Κεμάλ Ατατούρκ, τον "σκληροπυρηνικό" Ισμέτ Ινονού. 

Κατά τη δικτατορία του 1936 του Ιωάννη Μεταξά,εξορίστηκε στην Πάρο όπου και αρρώστησε και εξ αυτού οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό για νοσηλεία, όπου και πέθανε το Μάρτιο του 1938.

Επίσημος Ιστότοπος: Ανδρέας Μιχαλακόπουλος 👉

Δημοφιλείς αναρτήσεις